Barn älskar kalas och nedräkningen inför födelsedagen börjar ofta långt i förtid. Det är något speciellt med att se glada ungar som leker och skrattar och att anordna en riktigt lyckad fest innebär ett underbart minne både för barnet och gästerna. Har du en trädgård blir det extra roligt då barnen kan springa fritt och du själv inte behöver oroa dig för att något skall gå sönder i hemmet.

För ett riktigt lyckat barnkalas krävs det både planering och fantasi och det är alltid en god idé att vara lyhörd på vad ungarna gillar för tillfället. Det kan handla om en speciell film eller superhjälte, en artist som är poppis eller en färg som är inne. Ett år är det enhörningar, ett annat är det Spiderman osv. Oavsett vad temat är så blir barnen lyckliga av att få leka, dansa, busa och äta en massa gott och det är en enorm belöning för dig som förälder att se de tindrande ögonen.

Ge kalaset ett tema

partyAlla barn har en fantasiförmåga som gör det tacksamt att anordna en fest som går i ett visst tema. Det här kan man göra genom att skaffa ett lämpligt partytält som inte bara skyddar mot eventuellt dåligt väder utan dessutom ger en viss karaktär till kalaset. Några exempel är:

  • Ett vitt sagotält – det finns utsökta partytält som ger en känsla av slott och herrgård och här kan man anordna ett prins- eller prinsesstema med tillbehör som guldkronor och fina serviser.
  • Ett färggrant cirkustält – gillar knoddarna clowner och trollkarlar? Ge dem ett färgsprakande kalas med ballonger, leksaksdjur och kul kostymer.
  • Ett äventyrstält – skaffa ett tält i khakigrönt som ger en Indiana Jones känsla där barnen kan leka upptäcktsresande med låtsasutgrävningar, dinosaurieägg och tuffa hattar.

 

Aktiviteter och lekar

Har du fest i trädgården kan du sätta igång roliga fysiska aktiviteter och kul utomhuslekar där det inte gör någonting om barnen blir lite blöta eller smutsiga. Lek med fingerfärger, anordna dragkamp eller en spännande jakt på ett gyllene föremål som du gömt och som barnen måste hitta genom att utföra olika uppgifter.

Mat och godis

Förutom lekarna och dekoren så är också maten viktig och barn brukar tycka om att kunna plocka själva. En grann buffé med små pajer, köttbullar, korvar, chips och godis blir garanterat en succé och en tårta som går i temat kommer att älskas av alla. Många föräldrar oroar sig över barns sockerintag
men är det kalas så är det. Tänk dock gärna på naturen och använd papperstallrikar och återanvändningsbara bestick då världen har för mycket plast och saker som sugrör kommer att försvinna och det är viktigt att lära barnen att värna om miljön.

Eftersom festen sker utomhus så kan man också bjuda på glassfrossa där barnen själva får komponera fantasifulla glasskreationer. Duka upp ett bord med olika glassar och slevar och ställ fram skålar med tillbehör som strössel, kolasås och chokladbitar som barnen kan dekorera med och låt dem gå loss för hjärtats lust. Avsluta gärna partajet med en fiskdamm där alla får med sig påsar med små presenter som tablettaskar, hårspännen eller leksaksbilar som ett minne från allt det roliga.