barn-i-skolba%cc%88nkUnder hösten och vintern frodas bakterier på skolor och förskolor. Blir ett barn sjukt så dröjer det ofta inte länge innan fler och fler barn insjuknar i förkylningar, infektioner eller virus av olika slag. Här följer tips på hur du kan förebygga att ditt barn blir sjukt.

Vi har tidigare skrivit om hur barns utveckling under deras första levnadsår kan se ut. Nu ska det handla om något som är vanligt under både första levnadsåret och kommande år, nämligen sjukdomar och smittorisker. Det är vanligt att barn får infektioner av olika slag, speciellt under deras första år på förskolan eller i skolan. Åkommor som förkylning, infektioner, inflammationer och virus lever och frodas på platser där många barn vistas, så som på skolor och förskolor. Men även lekparker, kollektivtrafik, gallerior, andras hem och mycket mer är platser där det är lätt att bli smittad, för både stora och små.

Förebygg att bli smittad

Hur ska man göra då för att inte bli smittad? Det är svårt att hålla sig frisk under perioder när många runt omkring är sjuka. En del sjukdomar smittar innan barnen ens har fått tydliga symptom så att hålla koll på vuxna och barn i ens närhet som är sjuka eller krassliga är slöseri med tid och fungerar oftast inte som ett sätt att inte bli sjuk. Enligt Vårdguiden är att vara noga med hygienen när ditt barn eller du har en infektion. Man ska alltid tvätta händerna innan man ska äta, efter toalettbesök eller om man vistats utomhus. Att ha handsprit i hemmet är ett smart drag, speciellt under sjukdomstider. Lär barn att hosta i armvecket istället för rakt ut, och tvätta ofta i hemmet om någon är sjuk eller krasslig. När det gäller nära och kära kanske man ska skippa att smaka från varandras glas, eller sitta för nära. En annan viktig sak är at inte ta sig för mycket i ansiktet under sjukdomstider, det är så man lättast blir infekterad.

Hemma med sjukt barn

En bra bedömning kring om barn ska vara hemma från skolan eller inte vid sjukdom är att se om barnet är tillräckligt pigg för att delta i vanliga aktiviteter. Barn som varit dåliga ska stanna hemma från skolan i ett till två dygn efter att de blivit fullt friska för att inte smitta andra.