Ett klassiskt dop är inte för alla, några väljer att genomföra en så kallad namngivningsceremoni eller namngivningsfest. De båda två har några saker gemensamt och är vanliga sätt att introducera en nykomling i familjen på. Här berättar vi om hur man kan tänka kring namngivningskalas eller dop och vad de har för gemensamma nämnare!

Vi kan starkt rekommendera att man vänder sig till https://www.calligraphen.se/sv/artiklar/barn/dop-kalasdekorationer/vimplar-girlanger/index.html om man letar efter dekorationer, pynt och annat som är skojiga och fina att ha med på sitt kalas oavsett om man har valt att genomföra ett kyrkligt dop eller en namngivningsceremoni. Klassiska pynt man kan ha är:

  • Vimplar
  • Girlanger
  • Placeringskort
  • Konfetti
  • Servetter
  • Ballonger

Och mer! Begränsa dig inte utan låt det bli en speciell dag som lever vidare i era fotoalbum och dekorera med glädje. Se till att välja tilltugg och dryck så att det finns alternativ för den som har specialkost eller som inte dricker alkohol.

Utse fadder vid namngivning och dop?

Det är vanligt att man utser en fadder även vid namngivningsceremonier. Många tycker det är ett bra och fint sätt att skapa en trygghet runt barnet med vuxna som inte är de huvudsakliga föräldrarna eller mor- och farföräldrarna. Det kan vara en nära vän till familjen eller liknande, och egentligen finns ingen begränsning på hur många faddrar man kan utse. Det brukar också betraktas som en fin gest, det är en ära att bli utsedd till en central person i ett barns liv.

Oavsett om man väljer att skaffa barn på egen hand eller inom ett äktenskap är det klart att man vill fira och välkomna barnet med någon typ av ceremoni. Många som väljer att gå utanför kyrkan och ha en namngivningsfest eller välkomstkalas brukar välja teman utifrån något man tycker är roligt eller passande för barnet man välkomnar. Varför inte göra som den här familjen, och göra det i tema superhjältar? Skulle det vara så att man i efterhand ångrar att man inte döpte sig till den kristna tron kan man faktiskt alltid söka sig till olika drop-in dop som är populära att göra idag. Då kan barnet välja själv, när det är moget att ta det beslutet!