Det är inte alltid lätt att veta vad man kan använda för hudvård när det gäller ens barn. Kortfattat kan man säga att barn inte behöver hudvård, och när man duschar dem är det bra om man använder parfymfria och milda schampoon och duschkrämer. När barnet badar badkar ska den inte heller bada i några starka produkter som kan skada barnets naturliga balans, välj istället produkter specifikt avsedda för just barn. 

Som vuxen känner du säkert redan till vilka dina favoriter inom hudvård är och vad du ska göra för att liva upp ett trött ansikte. Barn ska man absolut inte smörja in i onödan – de har ofta en mycket bra balans och deras unga hy ska inte smörjas med massa ämnen. Skulle ditt barn ha mycket eksem eller lida av torr hud på utvalda ställen är det därför bra att först konsultera med BVC om det kan röra sig om några allergiska reaktioner. Rör det sig om blöjeksem och liknande är det bra att lufta ordentligt och inte bara smörja in en massa.

Det här med babyolja

Är babyolja något som man verkligen ska använda på sin baby? Det råder delade meningar om det. Många använder parfymerad babyolja på sitt barn efter att de tvättats, och visst är det en mysig stund och det luktar gott, men det är inte alltid det bästa för ditt barns hud. Välj hellre parfymfria varianter som inte innehåller några starka ämnen och var noga med att inte överdriva.

Det finns skäl att smörja in sitt barns hud.

Anledningar att använda hudkräm på barn kan vara:

  • Blöjeksem
  • Torra armveck och benveck
  • Flagande och fällande hud

Tänk dock på att inte överdriva tvättning och hudvård. Barnets hy har en fantastisk tendens att återhämta sig och att en bebis hud är torr beror ofta bara på naturliga orsaker. Hör av dig till din BVC om du är osäker. Blöjeksem är vanligt och då är det bra om man köper en bra, gärna ekologisk hudkräm som är anpassat till barnens känsliga och fina hud. Vårda den noga och se till att lufta ordentligt, det är ofta därför som de blir torra eller irriterade.

Läs mer om 1177 om hur du använder hudvård på ditt barn.