Det är mycket att tänka på när man köper kläder till sina barn. En sak som är lätt att missa är att barn använder sina kläder på ett annat sätt, och att passformen därför bör vara en annan än på en vuxen persons kläder. Detta är extra viktigt när det gäller regn- eller vinterkläder.

Det måste gå att leka i vinterkläderna, och därför krävs det att det finns utrymme i dem. Barnkläder som sitter bra kommer alltså att se en aning stora ut. En overall måste ha ett visst ”häng”, så att det går enkelt att böja sig framåt utan att den stramar. Detsamma gäller överdragsbyxor. För att pröva om plagget passar kan man be barnet sätta händerna i marken, med raklånga ben.

Benen måste också vara tillräckligt långa för att inte glida upp över kängor eller stövlar när barnet sitter. Låt barnet prova kläderna sittande på en stol också, för att se att benen inte glider upp för högt när man dinglar med benen.

Tänk på det här

Barn växer snabbt ur sina kläder, så man vill gärna ha lite marginal när man väljer storlek. Hur mycket marginal man behöver ha beror på var i Sverige man bor. Det är knappast realistiskt att tro att en overall kommer att passa i mer än en säsong, men om man bor långt norrut bör man se till att ha större marginal än om man bor i Skåne, helt enkelt eftersom overallsäsongen är betydligt längre där. Det kan t.o.m. vara så att barnet kommer att gå i overall större delen av året.

Slutligen: stirra dig inte blind på den storlek som står i plagget. Eftersom barn växer snabbt har olika tillverkare tagit till olika strategier. Vissa utgår från ett barns exakta längd, andra har satt storleken med en viss marginal. Det innebär att det med vissa märken kan vara klokast att välja en overall eller ett annat plagg med en storleksangivelse som matchar barnets längd exakt.