Efter några månader i livet utvecklas barnens rörelseförmåga successivt och de lär sig förstå mer och mer. Ett stort steg är att lära sig krypa och att så småningom ta sina första steg. Men alla barns utveckling är olika och går olika fort, det är helt normalt. 

Under barns utveckling i åldern 6-12 månader händer det mycket som kan vara avgörande för barnets framtida utveckling också. Viktigt att ha i åtanke är att alla barns utvecklingskurva går olika och skiljer man sig från mängden måste det inte betyda att något är fel.

Känsel, uppfattning och blyghet

barn (2)Vårdguiden kan man läsa att vid 6-8 månaders ålder börjar till exempel sinnen och känslor att utvecklas och det är även då som många barn får uppfattning om att saker kan existera fanns det inte syns för tillfället, ett exempel på detta är när barn förstår att man gömt ett föremål. Det kan också handla om minne, att barnet kommer ihåg var man lagt något. Lärande om föremål och hur de känns tar också avstamp i detta. Med hjälp av händer och mun känns det på saker för att se om de kan vara hårda, mjuka, torra, blöta, varma, kalla osv. Det kan hända att barn i under andra halvan av sitt första levnadsår kan vara lite blyga. De behöver vänja sig med nya saker och intryck. Nyfikenhet för omvärlden kan avta lite, det är inte sällan att små barn börjar gråta när de träffar nya människor som kommer lite för nära. Det bästa är då att låta barnet närma sig i egen takt och inte pusha på för mycket. Det handlar om att bygga upp ett självförtroende, inte bara för detta utan för att testa nya saker. Tydliga rutiner och föräldrars närhet kan också hjälpa till med att jobba bort blyghet och osäkerhet i många situationer.

Mamma och barn på strandKrypa och gå

Att krypa och gå är en viktig del av barns utveckling. Där behövs en viss självkänsla hos barnen för att de ska våga försöka ta sig runt på egen hand. Vid 10-12 månaders ålder är det vanligt att barn börjar gå, men det är såklart väldigt individuellt. Att köpa hjälpmedel som lära gå skorär smart, men det ska man inte göra förens tidigast 6 veckor innan de ska användas. Ett par staplande steg bör alltså ha tagits för att lära gå skorna ska ha en bra effekt. Men grunden är såklart också viktigt. En del barn börjar gå utan att krypa, men de flesta kryper faktiskt först. Faktum är att om barnet legat för lite på mage under tidig ålder så kan vissa utvecklingsfaser försämras. Muskler i kroppen kan bli ansträngda ojämnt efter som barnet kan utveckla en favoritposition som inte är så ergonomiskt för kroppen. Att ligga på mage bjuder in till att krypa och lär barnet att hålla upp huvet själv. I Aftonbladet kan man läsa om mamman Madeleines knep för att få sin bebis att krypa snabbare. Hennes son hade börjat krypa smått men det gick inte så snabbt framåt, då kom Madeleine på att hon kunde klippa av strumpor med halkskydd under och trä på hennes lilla sons armar och knän. Han tyckte det var fruktansvärt kul och fick mer fart, samtidigt som kroppen blev mer stabil under krypandet. Ett tricks som kommit att hyllas av många.