När du som förälder vill förenkla livet som barnfamilj kanske inte strömbrytare är det första som du tänker på, men sanningen är att rätt strömbrytare faktiskt kan göra en stor skillnad. De vanliga, platta alternativen finns idag i majoriteten av alla bostäder, men runda strömbrytare fungerar minst lika bra, kanske till och med bättre.

Runda strömbrytare kommer med många fördelar. En av de främsta fördelarna för småbarnsfamiljer är att du har möjlighet att själv bestämma hur stark ljusstyrkan i ett rum ska vara. Det betyder att du kan skruva upp ljuset maximalt för att få en så bra överblick av rummet som möjligt, samtidigt som du kan skruva ner ljuset för att skapa mysbelysning.

Mysbelysning till kvällen

Detta är något som kommer att komma väl till hands i samband med nattning eller när det är dags att varva ner inför kvällen. Du kan själv bestämma hur starkt du vill att ljuset ska vara och kan på så sätt skapa olika typer av stämningar i ett och samma rum, utan att behöva använda dig av flera olika ljuskällor. Med runda strömbrytare förhindrar du också att barnen leker med lampknappen. Som liten är det väldigt roligt att testa hur ljuset kan slås på och av, men för föräldrar är det mindre kul. En rund lampknapp behöver barnet kunna både trycka och skruva på för att ljuset ska komma igång. Det är inte lika lätt som med en vanlig lampknapp.

rund strömbrytareInstallera runda strömbrytare

Att byta strömbrytare i ditt hem kan du enkelt göra själv och det är även något som rekommenderas med jämna mellanrum. Dina strömbrytare kan bli både skadade och smutsiga och då kan det kännas fräscht med nya alternativ. Är det dock så att du vill gå från en vanlig strömbrytare till en rund strömbrytare med dimmer så behöver du anlita en elektriker för arbetet. Det kostar inte speciellt mycket och med hjälp av ROT-avdraget blir priset ännu lägre. Att anlita en elektriker är dock något som du alltid bör göra om du känner dig osäker. I många fall kostar det inte mer än några hundralappar och det är helt klart värt för att minimera risken för brand.