Om du har ett barn med behov av regelbunden behandling mot någon form av medicinska besvär så har du säkert varit med om att ditt barns medicin tagit slut och att barnet behöver ett nytt recept. Då är det smidigt att förnya receptet online.

Kvinna som pratar med en läkare online med hjälp av digital surfplatta

För ett barn som har lindrig astma, allergi eller eksem behövs kanske inte läkarkontroller lika ofta som en receptförnyelse är nödvändig. Du som förälder har troligen bra koll på vilken medicin barnet behöver efter att ni varit hos läkare, och behöver inte ta barnet till ett fysiskt läkarbesök bara för att få ny medicin av samma sort. Att fysiskt gå till läkare för receptförnyelse är onödigt både för barnet och för vården.

Hur du förnyar ditt barns recept online

För att förnya ditt barns recept online kan du använda dig av 1177.se  som samlar information om vården i hela Sverige. Det är ett samarbete mellan de olika regionerna i Sverige.

När det är ditt barns vård som du ska göra ärenden inom måste du använda dig av en tjänst där du agerar ombud. Du kan logga in med ditt bank-ID och sedan söka upp ditt barn med hjälp av barnets personnummer. Därefter letar du upp den vårdcentral eller mottagning som barnet går hos och fyller i vilken medicin det är som ska förnyas och vilken styrka eller dos det är på medicinen samt eventuella kommentarer.

Ditt barns läkare kan därefter läsa er önskan om receptförnyelse och när receptet är klart får du ett meddelande via 1177.se, antingen via mail eller sms beroende på vad du valt i dina kommunikationsinställningar.

Vissa läkemedel med väldigt stark effekt eller stora risker för biverkningar kanske inte kan förnyas online utan då behöver du och ditt barn prata med läkaren i telefon eller göra ett fysiskt besök. På så vis kanske läkaren säkerställa att medicinen fortfarande är säker för barnet, att det är rätt verksam dos (om det är en medicin där styrkan kan behöva justeras) samt att barnet inte drabbats av biverkningar.