En bebis kan tyckas liten men den är rätt tung att bära omkring på och framför allt så tar den upp dina händer. Då kan en bärsele underlätta eftersom du har fria händer och samtidigt koll på bebisen. Det är mer ergonomiskt och tryggare för alla.

En bärsele är främst till för den nyfödda bebisen eftersom ett större barn sedan blir för tungt. Ofta används bärselar upp till två års ålder, sedan börjar barnet kunna gå själv. En bärsele till nyfödd är ett bra ergonomiskt sätt att inte överbelasta vissa delar av axlar eller rygg eftersom det blir lätt hänt att du bara använder en arm att bära omkring på bebisen. Tänk på olika saker när du bär ditt barn i sele som att det kan andas korrekt och att selen ger det stöd som behövs.

Hitta rätt bärsele

Det finns bärselar och bärselar även om båda har samma princip. Vissa selar kan dock upplevas som stora och otympliga i början eftersom många varianter är till för att fungera en längre tid, tills dess att barnet fyller två år. Försök hitta en sirligare sele om du kan. I så fall kan du byta senare när barnet blir lite större.

Du kan köpa en begagnad sele men bara om du vet exakt var den kommer ifrån. Det kan vara så att den har smuts som du inte ser och den kan också ha trasiga remmar som man försökt dölja vid köpet. Hitta hellre en billigare variant i butik eller online och vänta gärna till rea så går du ner i pris.

Så ser selen ut

Normalt så är en bärsele ingen raketforskning och de flesta är relativt enkla att hantera. Den består vanligtvis av tre remmar som är gjorda för att passa runt midjan och över axlarna. Remmarna kan självklart justeras så att de passar dig och barnet. Om du ammar kan du fortfarande ha selen på utan att behöva ta av den.

Du kan välja olika stilar och färg på din sele men oftast är de neutrala som svarta eller blå. Tänk gärna på att välja en sele med stöd för bebisens huvud då detta är väldigt känsligt den första tiden. Det kan både vara en huva eller ett specifikt stöd för huvud och nacke.