Barn brukar älska att springa och leka bland buskar och träd i naturen. Om du har en egen trädgård går den att göra mer barnvänlig genom smart planering.

Ett bra sätt att skapa en barnvänlig trädgård på är att dela in trädgården i olika zoner. Vissa av zonerna hör till barnen och vissa är områden där barnen måste ta det lugnt. Genom att markera gränsen till finrabatten tydligt med hjälp av en ordentlig rabattkant som du kan köpa hos https://www.flisbyab.se/kunskap-inspiration/tradgardsartiklar/rabattkant-skapar-ordning gör du att barnen tydligt kan se vilka områdena där de inte får leka fritt.

Säkerhet i trädgården

Grunden i en barnvänlig trädgård är barnsäkerhet. Säkerheten är extra viktig när barnen är små. Om trädgården ligger i anslutning till en bilväg bör tomten inhägnas med ett rejält staket och en grind. Växterna i trädgården ska inte vara giftiga och taggbuskar bör undvikas. Om det finns höga, klättervänliga träd i trädgården är det bra att rensa ytan under från hårda stenar eller annat hårt material ifall barnen skulle råka trilla ner. Se till att ytan består av en mjuk gräsmatta eller placera ut mjuka mattor under om barnen ofta är där och klättrar.

Lekvänlig trädgård

När du skapar en barnvänlig trädgård är det viktigaste att utgå från vad just dina barn tycker om. En del barn älskar att springa, spela fotboll och leka vilda lekar medan andra barn älskar att försvinna in i en bok eller sitta i timmar och bygga ett stort sandslott. En stor gräsmatta med nätmål passar det bolltokiga barnet medan en lekstuga eller en sandlåda passar barnet som vill vara för sig själv eller bygga sandformationer. Läs mer här!

Mysiga små kojor brukar vara nästan alla barns favorit. Se därför till att plantera buskar i olika höjder och med täta bladverk där barnen kan skapa sitt eget privata krypin. Ett annat tips på en barnvänlig trädgård är att ordna ett utekök i barnnivå där barnen kan laga sandkakor och andra kulinariska delikatesser. Ett utekök passar extra bra utomhus eftersom det inte spelar någon roll med spill och gegga.

Mumsig trädgård

Varje barnvänlig trädgård ska såklart ha mängder med goda bär, frukter och grönsaker. Gör barnen delaktiga i att skapa ett litet grönsaksland med en fin rabattkant runtomkring. Att så ett frö, vattna och sedan vänta och se på den växande plantan blir som ett mirakel för ett litet barn. Sockerärtor är perfekta att så eftersom de är relativt lättodlade och brukar vara omtyckta av barn. Tänk på att sockerärtor brukar behöva någon slags stöttning eller uppbindning när de vuxit till sig. Smultron, smulgubbar och jordgubbar är klassiska favoriter hos både barn och vuxna. Smaken av en söt, solmogen jordgubbe som plockas direkt från den egna trädgården är oslagbar.

Hur du än väljer att skapa en barnvänlig trädgård är det viktigt att komma ihåg att också se till att de vuxna får en skön oas. Ordna en härlig altan med bekväma trädgårdsmöbler, en hängmatta eller en mysig berså någonstans på tomten. Om du är trädgårdsintresserad passar en eller flera vackra perennrabatter. Ordna med blommor som blommar hela säsongen från de tidiga vårlökarna till sensommarens vackra aster.