Har du barn och vill inreda ett lekrum? Ett lekrum är en verklig liten oas för små och lite större barn och även för de vuxna som vill glömma vardagsstressen för en stund. Lekrummet ska vara inbjudande och roligt men samtidigt uppfylla krav ur säkerhetsaspekt. Låt dig guidas med lite tips.

Låt lekrummet bli både kreativt och pedagogiskt för att göra det så inbjudande som möjligt. Det är viktigt att både motoriken och den psykologiska utvecklingen tar fart i ett lekrum men samtidigt kan du även inreda det på ett kul och mysigt sätt. På Varuhus1.se hittar du både trevliga och billiga prylar, perfekta för ett lekrum.

inredning av lekrumIdéer för lekrummet

Se först till att ha ett ledigt rum för att omvandla till ett lekrum. Rummet måste vara tillgängligt närsomhelst när leklusten tränger på. Att säga till en leksugen unge att vänta är rena tortyren och något ett litet barn inte förstår. Se till att välja plats och rum med omsorg.

Därefter är det av stor vikt att barnsäkra rummet så att barnet inte gör sig illa under lek. Undvik sylvassa kanter, utstickande saker och varma föremål som barnet kan göra sig illa på. Välj ljuspunkter, sladdar och kontakter med tanke bakom. Lägg kuddar i hörn och kanter, barnsäkra kontakterna och ha inte tunga lampor som kan ramla över barnen. Glöm heller inte att lägga ut mjuka mattor som har halkskydd så att barnen inte snavar på dem. En gummimatta är det mest optimala valet.

Organisation för utvecklingsfrämjande

Även om ett lekrum ska vara kul och kreativt, ska organisation och pedagogik förekomma i det mesta. Använd hyllor och lådor som barnet kan dra ut eller titta i för att veta var saker och ting ska vara. Märk gärna upp lappar på var allt hör hemma, låt barnet rita små bilder och gör det enklare för det att lägga tillbaka allt på sin rätta plats.