Tvättmaskiner är vanliga i bostäder, men en torktumlare kan vara mindre synlig. Som barnfamilj bör du dock investera i en torktumlare eftersom det ständigt tvättas när barnen är ute hela dagarna. Idag kan du hitta massor av anpassade torktumlare till olika behov.

En torktumlare torkar tvätten på nolltid och gör att ni slipper att hänga tvätt i huset. Det är också ett bättre alternativ till ett torkskåp som brukar ta betydligt längre tid. Det enda som måste göras med en torktumlare är att ta bort ludd från filtret så att produkten inte förstörs.

Ständigt tvättande

Med barn i huset är det konstanta besök i tvättstugan. Har ni inte ens en tvättmaskin utan måste gå till tvättstuga så vet ni dessutom hur jobbigt det kan vara. Är ni flera i familjen gör ni helt enkelt rätt i att skaffa både tvättmaskin och torktumlare.

Ni behöver dock inte använda torktumlare till alla barnkläder. Om ni till exempel har ett torkskåp och en torktumlare så kan det vara bättre att hänga grovtvätt i torkskåpet – sådan tvätt som kräver mera utrymme, såsom overaller och ytterjackor. Torktumlaren kan ta emot lite mer delikat tvätt eller tvätt som behöver snabbtorka.

Tänk på att tvätta miljövänligt

Trots att det är en självklarhet att barnfamiljer tvättar många fler gånger än ett par eller ett singelhushåll, så bör alla ta sitt ansvar och tänka på tvättmedel och antalet tvättar för att inte påverka miljön alltför negativt. Det går också att tvätta viss tvätt för hand för att spara på energin. Köp bara miljövänliga tvättmedel och se till att ta det lite mer energisnåla tvättprogrammet när ni tvättar. Följ vädret – om ni vet att det kommer regna en hel vecka framöver är det ingen idé att tvätta barnens ytterplagg flera gånger den veckan. De kommer i alla fall bli smutsiga igen så fort barnen kliver utanför dörren.

Använd heller inte torktumlaren flera gånger om dagen utan endast när det verkligen behövs. Investera istället i ett bra tvättrum om det går så att tvätten inte tar plats i andra delar av huset. Som barnfamilj gäller det att tänka praktiskt också.