Det har blivit allt vanligare med solskyddskläder för barn, framför allt på stranden. Men det kan vara svårt att avgöra, när man står i affären och tittar på de nya plaggen, vilket av dem som kommer att ha det bästa solskyddet efter att ha blekts i solen, blötts ned i saltvatten och tvättats ett flertal gånger. Hur väl står sig solskyddskläder av olika märken i längden?

De flesta solskyddsplagg som säljs har en solskyddsfaktor på 40 eller 50 UPF. Detta innebär att 50 timmar i solen, med plagget på, ska motsvara en timma i solen utan skydd. Detta är fullt tillräckligt, men det är viktigt att komma ihåg att detta gäller helt nya plagg. Eftersom den här typen av kläder utsätts för stora påfrestningar försämras solskyddet gradvis. Det går dock olika snabbt.

De flesta kedjor som säljer barnkläder har idag solskyddskläder i sitt sortiment. Det finns också flera märken på marknaden som är mer eller mindre specialiserade på denna typ av kläder. Dit hör Zunblock, Sunmate och Smiling Shark.

Vilka är bäst?

När Helsingborgs Dagblad låter företaget Testfakta testa solskyddskläder är det dock Kappahls set som får det högsta betyget. Betyget är satt med hänsyn till den solskyddande förmågan, elasticiteten i tyget och färgbeständigheten efter ett antal tvättar. Störst vikt har naturligtvis lagts vid solskyddet.

Kappahls solkläder är kortärmade, medan de andra plaggen i HD:s test är långärmade. Den som väljer Kappahl bör alltså kommentera med sollotion på underarmarna. Ett märke som inte finns med i testet, men som har testats av andra, är Houdini, som kanske är mest kända för sina fleecetröjor och underställ.

Houdinis solskyddskläder har extremt bra färgbeständighet. Detta är förvisso inte den viktigaste faktorn när man väljer kläder av denna typ till sina barn, men den är ofta delvis kopplad till solskyddet. Ett beständigt solskydd är ofta beroende av att färgen inte bleks ur för snabbt. Houdini gör även solskyddskläder i vuxenstorlek.